ISTAKNUTE VIJESTI

Milanović: Letjelica je stigla iz Ukrajine! Ovo je ozbiljan incident

U Zagrebu, na adresi Jarunska bb. sinoć je pala letjelica. Policija je objavila da su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje su prethodno zaprimili dojave građana. Održan je i sastanak nadležnih sigurnosnih službi. Oglasio se premijer Andrej Plenković, a press konferenciju održao je i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Upravo je završio brifing s načelnikom Glavnog stožera, ravnateljima agencija, pa sam smatrao svojom dužnošću obratiti se javnosti i reći osnovne stvari. Znamo kakav objekt je doletio i odakle je doletio. Nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili. Objekt je letio preko Mađarske oko 40 minuta, u našem prostoru je bio oko 7 minuta”, pojašnjava Milanovića na početku obraćanja.

Hrvatski predsjednik ističe da je riječ o ozbiljnom incidentu.

“Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske i da se radi o incidentu koji je srećom završio bez ljudskih žrtava, međutim moramo utvrditi neke proceduralne greške. Ta letjelica je veličine aviona”, pojasnio je.

Dodaje da radari jesu detektirali letjelicu, koja je, kaže, bila jako kratko u hrvatskom zračnom prostoru. Napominje i da ovo nije trenutak za optuživanje.

“Nazvao sam premijera jutros, mene najviše zanima kako je moguće da jedna letjelica provede gotovo sat vremena u zračnom prostoru članice NATO-a, a da je nitko ne primjeti. Kako stvari stoje zasad, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, letjela je brzinom od preko 500 čvorova, to je nešto manje od 1000 km/h, i srušila se u Zagrebu kada joj je nestalo goriva. Nad njom je izgubljena kontrola. Iz regije nije. Što se tiče regije, svi sjede i miruju”, navodi Zoran Milanović.

Rekao je kako se nije čuo s Viktorom Orbanom po ovom pitanju jer ga je vidio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

“Cijela istočnoeuropska protuzračna obrana je u skromnom stanju s iznimkom, možda, Poljske. Prema tome u takvim stvarima mi ovisimo o zapadnim saveznicima, dok ne dobijemo 12 francuskih zrakoplova koji će biti potpuno beskorisni bez ulaganja”, izjavio je Milanović.

Rekao je kako bi Hrvatska i u najboljim okolnostima u ovakvoj izvanrednoj situaciji ovisila o zapadnim saveznicima.

(Izvor: N1)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top