Svijet

Olena Zelenski u potresnoj objavi odala počast preminulim volonterima: Oni Ukrajinu nose na plećima

Olena Zelenski odala je počast svim volonterima Ukrajine (Foto: Instagram)

Olena Zelenski u potresnoj objavi odala počast preminulim volonterima: Oni Ukrajinu nose na plećima

Prva dama Ukrajine Olena Zelenski još od početka rata koristi svoje društvene mreže kako bi ukazala na dešavanja u svojoj zemlji. Sada je odala počast mladim volonterima koji su, ni krivi ni dužni, izgubili život na putu do spasenja svoje zemlje.U Ukrajini svakim se danom uvećava broj civila koji gube živote na putu pružanja odbrane ili pomoći svojoj zemlji, a neka od imena poznata su i nama od ranije.

Supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na svom je Instagramu podijelila fotografije volontera za koje, kako kaže, želi da čuje cijeli svijet.

“Ovi ljudi su umrli spašavajući druge i pomažući im. Želim da znate za njih. Ovim putem, želim se pokloniti svim volonterima – mrtvim i živim. Oni su jednaki vojsci koja ovu državu nosi na plećima”, napisala je Olena.

Prva dama Ukrajine nije skrivala koliko je potresena te je nastavila.

“Njihovo oružje su njihova velika srca koja neprijatelji gađaju svakog minuta. Ali, oni ih ne mogu zaustaviti. Svi Ukrajinci danas su na neki način volonteri. Oni besplatno hrane i udomljavaju ljude. Idu na posao umjesto onih kojih više nema ili su pobjegli. Dijele posljednju šaku lijekova te brinu o starim i usamljenim ljudima i životinjama”, napisala je.

U svojoj objavi, Olena je spomenula mladog ukrajinskog glumca i voditelja Pashu Leeja, koji je dao otkaz na poslu kako bi otišao braniti svoju zemlju.

Zatim, Anastasiju Yalanskayu, volonterku koja je nastradala dok je dostavljala hranu u lokalni azil za pse van Kijeva. Tu je i Oleksandra Polishchuk koja je također brinula o azilu za pse, a koja je preminula nakon što je granata pogodila njenu kuću u Hersonu te dobrovoljci koji su upucani nakon što su pokušali da nahrane gladne životinje u parku kod Harkova.

Na kraju, Olena je napisala kako svakodnevno čuje pitanja poput onih -“Hej, kako ti mogu biti od pomoći?”, “Kako da budem koristan?”, a njen odgovor glasi – “Samo ostanite živi, molim vas. Preklinjem vas, ostanite živi” – stoji u njenoj objavi.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top