Svijet

Orban: Evropska unija neće uvoditi sankcije Rusiji u sektorima gasa i nafte

Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je kako Evropska unija neće uvoditi sankcije Rusiji za oblast nafte i gasa čime će se osigurati stabilno snabdijevanje Mađarske, ali i drugih zemalja koje “ovise” o energentima koji dolaze iz Rusije.

Orban, kao i ostali premijeri zemalja Evropske unije, učestvuje u dvodnevnom vanrednom samitu Evropske unije koji je organizovan u Versaju u Francuskoj, a tokom kojeg će se razgovarati o ratu u Ukrajini, novim snakcijama Rusiji i ekonomskim pitanjima zemalja članica EU.

Između ostalog, mađarski premijer je naglasio kako je rusko – ukrajinska ratna situacija i više nego dramatična, ali da Evropa mora biti oprezna kada je riječ o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji za određene sektore.

“Neće biti sankcija za oblast nafte i gasa, odnosno bit će zagarantovano snabdijevanje Mađarske energentima u narednom periodu. Oko 64 posto mađarskog uvoza sirove nafte dolazi iz Rusije. Također, 85 posto mađarske potrošnje gasa dolazi upravo od ruskog uvoza”, ističe Orban.

Komentirajući rat u Ukrajini, Orban je poručio kako će Evropska unija u narednom periodu aktivno učestvovati u pregovorima o prekidu vatre.

“Situacija je dramatična. Tokom sastanka, slušali smo francuskog predsjednika i njemačkog kancelara koji su nam prenijeli detalje razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nije isključeno da će se sukob ‘razvući’. Odlučili smo da će i Evropska unija biti uključena u pregovore o prekidu vatre”, zaključio je Viktor Orban.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top