BiH

Dodik najavio da će predložiti ukidanje PDV-a za životne potrepštine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će zalagati da porez na dodatnu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice bude nula, a ne pet posto.

Dodik je izjavio da će taj prijedlog biti upućen Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NSRS), jer se tako neće prekršiti zaključci ove zakonodavne institucije, kao što je slučaj s prijedlogom za smanjenje PDV-a na pet posto, koji je u Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine uputio Mirko Šarović.

“Mislim da će Narodna skupština podržati prijedlog da opterećenje za životne namirnice bude nula i da ćemo uspjeti da odemo na Dom naroda (Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, op.a.) i poboljšamo tu situaciju na najbolji mogući način”, kazao je.

Dodik je naveo da se prije glasanja u Parlamentu Bosne i Hercegovine trebalo dogovoriti u entitetskoj skupštini te da će iz tog razloga nastojati da se održi skupštinska sjednica, prenosi RTRS.

“Ranije je zaključeno da sve tačke dnevnog reda, koje idu na Parlamentarnu skupštinu, budu razmatrane na NSRS”, istakao je.

Podsjetio da je SNSD također pokrenuo prijedlog za smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice.

“Onda smo dobili prijedlog koji je politizovan od navodno Šarovića, prema kojem životne namirnice treba da budu oporezovane na pet posto”, rekao je.

On je poručio da će se zalagati da PDV ne bude ni pet posto nego nula posto.

“Kad je sve već politička klackalica, bez obzira na to koliko bi to neko mogao da iskoristi, ja ću se zalagati da PDV bude nula za životne namirnice”, zaključio je Dodik.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je 9. marta prihvatio prijedlog SDS-a da PDV za životne potrepštine bude pet posto, a za luksuz 22 posto. Ranije je SNSD predložio da PDV za životne potrepštine bude 10 posto, a za luksuz također 22 posto. No, Zastupnički dom državnog parlamenta nije prihvatio SNSD-ov prijedlog.

Da bi odluka o izmijenjenim stopama PDV-a stupila na snagu, potrebno je da ih prihvati i Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Delegat SDP-a u Domu naroda Denis Bećirović je podnio zahtjev da se održi hitna sjednica ovog doma na kojoj će se razmatrati i pitanje izmjena stopa PDV-a.

Bosna i Hercegovina je do sada imala jedinstvenu stopu PDV-a od 17 posto. Izmjene su predložene zbog poskupljenja životnih potrepština usljed pandemije koronavirusa i agresije Rusije na Ukrajinu.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top