ISTAKNUTE VIJESTI

VIDEO:Vojnici iz Sirije spremaju se za odlazak na ratišta u Ukrajini: Rusija je u našim srcima

Sirijski dobrovoljci održali vojni skup i podržali Putina (Screenshot: TV Zvezda)

Nakon što je Vladimir Putin odobrio dolazak i borbu stranih dobrovoljaca u Ukrajini, u Siriji su održani vojni skupovi u znak podrške Ruskoj Federaciji.Kako prenosi ruski tv kanal “Zvezda”, u Siriji je već počelo regrutovanje dobrovoljaca koji bi se u narednim danima trebali prebaciti na ratište u Ukrajini te se pridružiti ruskim vojnim snagama.

“Svi shvataju da su ruski vojnici svojevremeno prolijevali krv za sirijsku zemlju, a sada je vrijeme da se pomogne bratskom narodu”, saopćili su sirijski zvaničnici.

Video koji je objavljen pokazuje muškarce koji popunjavaju upitnike i potpisuju dokumente o dobrovoljnom učešću u ratu u Ukrajini na strani Ruske Federacije. Svaki dobrovoljac, pored mitraljeza, kao dio opreme dobija i veliki ranac s opremom i pancire.

Dobrovoljci koji će u narednim danima otputovati u Rusiju, a nakon toga i Ukrajinu, održali su i skupove na kojima su nosili transparente sa slovom “Z” i likom Vladimira Putina. Ispod transparenata stajali su natpisi “Rusija je u našim srcima”, “Velika ruska armija” i “Pobijedit ćemo naciste”.

“Gotovi svi borci iza sebe imaju solidno borbeno iskustvo. Mnogi su nastavili služiti sirijskoj armiji, ali im je po dogovoru vlada Sirije i Rusije dozvoljeno da privremeno odu u Ukrajinu”, navodi se.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin održao je jučer sastanak s Vijećem sigurnosti ove države, na kojem je između ostalog razgovarano o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Između ostalog, tokom sastanka ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu predložio je Putinu kako bi Rusija trebala razmotriti odluku o slanju stranih dobrovoljaca u Ukrajini te je naglasio kako su predstavnici Donjecka i Luganska do sada zaprimili 16.000 zahtjeva od dobrovoljaca koji uglavnom dolaze s područja Bliskog istoka.

“Ako vidite da postoje ljudi koji žele na dobrovoljnoj bazi učestvovati u ovome, posebno ne za novac, već da pomognu, morate im izaći ususret i pomoći im da pređu put do ratne zone”, poručio je Putin ministru odbrane.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top