BiH

Cavusoglu: Turska se ne namjerava pridružiti Zapadu u uvođenju sankcija Rusiji

Mevlut Cavusoglu (Foto: EPA-EFE)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je na Forumu diplomatije u Antaliji kako se Turska ne namjerava pridružiti zapadnim državama u uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Iako zapadne države gotovo na sedmičnom nivou proširuju paket sankcija prema pojedincima, preduzećima, ali i samoj vlasti u Ruskoj Federaciji, šef turske diplomatije je naglasio kako smatra da to neće riješiti problem između Rusije i Zapada.

“Naš stav je otvoren i jasan – sankcije neće riješiti problem”, rekao je Cavusoglu.

Također, ponovio je i od ranije poznat stav kako Turska ne namjerava uvoditi ograničenja prema Rusiji.

“Turska se neće pridružiti sankcijama koje su neke zapadne zemlje uvele Rusiji zbog rata u Ukrajini. Uzmite samo primjer zatvaranja zračnog prostora. U skladu s Montreaux konvencijom, mi nemamo ovlaštenje da ga zatvorimo i to predstavlja zakonsku obavezu za nas”, pojasnio je Cavusoglu.

On se osvrnuo i na nedavno održani sastanak između šefova diplomatija Ukrajine i Ruske Federacije u Antaliji te je izjavio kako Turska vjeruje i jednoj i drugoj strani.

“Ozbiljni pregovori se nastavljaju između ovih zemalja. Turska, kao neutralna zemlja, vjeruje i jednoj i drugoj strani. Postoje pitanja statusa, bilo da je to članstvo Ukrajine u NATO-u ili politika neutralnosti. Vidimo da su se po nekim pitanjima njihovi stavovi približili”, zaključio je Cavusoglu.

Govoreći o mogućem sastanku između Putina i Zelenskog, Cavusoglu je također naglasio kako je ruski lider tokom razgovora s predsjednikom Turske Erdoganom rekao kako se ne protivi susretu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top