Lifestyle

Koje su navodne zdrave navike zbog kojih se zapravo debljate

Ilustracija: Shutterstock

Nauka i istraživačke metode se neprestano razvijaju tako da je sada utvrđeno da neke navike za koje smo mislili da su zdrave zapravo potiču debljanje.

Ovo su najzastupljenije navodne zdrave navike koje čine više štete nego koristi:

Umjesto šećera konzumirate vještačke zaslađivače

Proizvođači vještačkih zaslađivača često dodaju masti koje su izrazito štetne, kao što su palmino ulje i vrhnje kako bi nadoknadili okus. Također dodaju poliole (šećerne alkohole) koji imaju laksativan efekat. Ukoliko vam se jede slatko, konzumirajte obični šećer, ali u umjerenoj dozi.

Vježbate svakodnevno

Dobro je što ste posvećeni rutini vježbanja, ali ukoliko svo slobodno vrijeme provodite trčeći ili dižući tegove, vaše tijelo se neće dovoljno oporaviti. Ovo povećava rizik od ozljeda i zapravo ometa vaš napredak. Stručnjaci predlažu da uzmete jedan ili dva slobodna dana sedmično.

Nakon treninga pijete smoothie

Ukoliko je vaš trening trajao duže od sat vremena, sasvim je dovoljno da nakon njega pojedete obrok bogat proteinima. Konzumiranje smoothieja prije “pravog” obroka je nepotrebno jer će vas udebljati.

Odgađate obroke

Ukoliko preskačete obroke kada idete na večeru nakon posla i slično, napravit ćete više štete nego koristi. Teško se kontrolisati kada napokon jedete nakon što ste gladovali čitav dan. Na ovaj način unijet ćete mnogo više kalorija nego što ste planirali.

Previše konzumirate “zdrave” grickalice

Sve više ljudi zbog brzog načina života počinje konzumirati “zdrave” grickalice. Proizvođači prilikom reklamiranja koriste izraze poput “nemasne namirnice”, “bezglutenska čokolada” i slično. Vrlo je bitno da pročitate sastav na pakovanju jer je u većini slučajeva riječ o nezdravim grickalicama.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top