ISTAKNUTE VIJESTI

George Soros: Počeo je treći svjetski rat, Rusija i Kina ugrožavaju svijet

Foto: EPA/Der Standard

Američki milijarder i filantrop George Soros objavio je u austrijskom listu Der Standard gostujući komentar pod naslovom “Vladimir Putin i opasnost trećeg svjetskog rata”. Naročito se posvetio odnosu Rusije i Kine.

Soros je osnivač Fondacije Otvoreno društvo i veliki zagovornik liberalne demokracije. Rođen je u židovskoj obitelji u Budimpešti 1936., preživio je Drugi svjetski rat i nacističku okupaciju te nakon rata emigrirao u Veliku Britaniju, gdje je završio London School of Economics. Potom se odselio u SAD i osnovao jedan od najuspješnijih investicijskih fondova na svijetu.

“Početak trećeg svjetskog rata koji ima potencijal uništiti našu civilizaciju”

“Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače označila je početak trećeg svjetskog rata koji ima potencijal uništiti našu civilizaciju”, dramatično započinje Soros.

Piše da je invazija uslijedila nakon dugotrajnog sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga 4. veljače – na dan početka proslave kineske lunarne nove godine i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. 

“Na kraju tog sastanka njih dvojica objavila su pažljivo sastavljenu izjavu od 5000 riječi u kojoj proglašavaju blisko partnerstvo između njihove dvije zemlje”, podsjeća Soros.

Problematična bliskost Rusije i Kine

“Iznenadilo me što se činilo da je Xi Putinu dao carte blanch da napadne Ukrajinu i povede rat protiv te zemlje. Mora biti vrlo uvjeren u to da će njegova potvrda za doživotnog vladara Kine kasnije tijekom godine biti obična formalnost. Nakon što je svu moć koncentrirao u svojim rukama, Xi je pažljivo osmislio scenarij koji ga stavlja u ravan s Mao Zedongom i Deng Xiaopingom”, smatra Soros, koji vidi veliku opasnost u približavanju Rusije i Kine.

“Nakon što je dobio Xijevu podršku, Putin je nevjerojatnom brutalnošću krenuo u realizaciju svog životnog sna. Sada star gotovo 70 godina, Putin smatra da ako želi ostaviti trag u ruskoj povijesti, to mora biti sada ili nikada. No on ima iskrivljenu percepciju uloge Rusije u svijetu. Čini se da vjeruje kako ruski narod treba cara kojeg će slijepo slijediti. To je sušta suprotnost demokratskom društvu, to je vizija koja iskrivljuje “rusku dušu”, emocionalnu do sentimentalnosti”, piše.

“Putin je izgubio dodir sa stvarnošću, a Ukrajinci pružaju hrabar otpor”

Soros smatra da se nekoć lukavi KGB-ovac u posljednje vrijeme promijenio. 

“Čini se da je razvio fiks-ideju i izgubio dodir sa stvarnošću”, navodi.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top