Svijet

Kadirov se pridružio vojinicima u blizini Kijeva

Dok se Kijev sprema za očekivani ruski napad, Ramzan Kadirov, čečenski moćnik, objavio je da je stigao na prag ukrajinske prijestolnice, objavljujući video na kojem se prikazuje kako ga čečenske trupe izvještavaju nakon uspješnog napada. 

Narugao se ukrajinskim snagama i kazao da nemaju pojma gdje se on nalazi. Kadirov je rekao da je video snimljen u Hostomelu, gdje ruske trupe napadaju aerodrom, te je upozorio da će se pridružiti drugim ruskim snagama koje se spremaju ući u Kijev.

Tvrdnja Kadirova nije se mogla odmah provjeriti ali njegova historija jeste. Bliski je saveznik predsjednika Rusije Vladimira Putina, Kadirov je brutalno iskorijenio oponente u Čečeniji, gdje sigurnosne službe muče zatočenike. Njegova vlada targetirala je novinare i izvela brutalni progon nad homoseksualcima u turbulentnoj, pretežno muslimanskoj regiji na Sjevernom Kavkazu piše NYT.

Rusija je u Čečeniji ubila hiljade civila i bombardirala gradove u dva rata dok je gušila pobune 1990-ih i početkom 2000-ih. Njegov otac, kojeg je Putin postavio za čečenskog vođu, ubijen je 2004. nakon sedam mjeseci na vlasti. Njegov sin je postavljen na čelo Čečenije 2007. u dobi od 30 godina.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top