ISTAKNUTE VIJESTI

Tanka linija do svjetskog rata, postao bi pitanje sata kada bi NATO srušio ruski avion

Ruska armija je u nedjelju s više od trideset projektila gađala vojni poligon Javoriv nedaleko od Lavova – samo dvadesetak kilometara od poljske granice
Ruski raketni napadi u blizini poljske granice pokazuju kako malo nas dijeli od ulaska NATO-a u sukob, pišu njemački mediji. No, razvoj na ratištu u Ukrajini sugeriše da bi uskoro moglo doći do nekakvog sporazuma, prenosi “Deutsche Welle“.

Ruska armija je u nedjelju s više od trideset projektila gađala vojni poligon Javoriv nedaleko od Lavova – samo dvadesetak kilometara od poljske granice. Prema ukrajinskim izvorima, ubijeno je najmanje 35 ljudi, dok je 134 ranjeno. 

Ruska provokacija

Prema Moskvi, u napadu je ubijeno “do 180 stranih plaćenika”. Poligon je ranije služio za vojne vježbe ukrajinske vojske sa članicama NATO, a instruktori NATO-a i SAD-a su tamo obučavali ukrajinske vojnike.

– Ukoliko Moskva, kako je najavljeno, nanišani i isporuke oružja sa Zapada, onda bi moglo doći do novih udara u blizine istočne granice NATO – piše “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

– Ne treba pasti na tu provokaciju, ali ne treba biti ni zaplašen. Što rat više napreduje, sve je vjerojatnije da će ruske trupe upasti i u zapadni dio zemlje.

S obzirom na trenutne vojne probleme i snagu NATO-a, čak bi i za pogibeljnog ratnog gospodara kakav je Putin bio jedva izgledan poduhvat da sada još uđe u konfrontaciju sa NATO-om. Zapad bi trebalo ostati pri svojoj strategiji: Vidljivo i vjerodostojno osiguranje istočnog krila, praćeno posrednom podrškom Ukrajini – ocjenjuje frankfurtski list.

Putinove poruke

Putin napadima kod Lavova šalje poruke u više pravaca, smatra komentator Ludwigsburger Kreiszeitunga:

– Ukrajincima poručuje da ni na zapadu zemlje nisu sigurni. Ali to je i poruka za NATO, jer su na poligonu navodno bili strani instruktori i promatrači. Putin nije spreman trpiti inozemnu vojnu pomoć za Ukrajinu, i napadom ostvaruje prijetnju da će prekinuti isporuke oružja vlastima u Kijevu.

Napredak ruskih trupa u Ukrajini

Raketiranje kod poljske granice pokazuje “da se Zapad kreće po tankoj žici”, piše list “Stuttgarter Nachrichten”.

– Jasno je da bi NATO morao reagirati na eventualni ruski udar na Poljsku i time vlastiti teritorij. Ali, ukoliko NATO jamči zabranu letenja iznad Ukrajine, time bi se obavezao pucati na ruske borbene avione. Time svjetski rat ne bi bio pitanje kilometara, nego sati.

Neočekivana šansa za Zelenskog

List “Mitteldeutsche Zeitung” vidi strateške greške Kremlja jer je potcijenjena spremnost Ukrajine na otpor, a precijenjeno prorusko raspoloženje u toj zemlji. Rusko stanovništvo uz to pati pod sankcijama.

– U tome se sastoji neočekivana šansa za ukrajinsko predsjednika Zelenskog. Kremlj još jedino računa na ratnu pobjedu. Ukrajina se nasuprot tome može jedino nadati rješenju za pregovaračkim stolom – do tada, mora se opirati napadima, to Zelenski zna.

Vrijeme je da se “izgradi most” ka Putinu, piše “Südwest Presse”:

– Ne iz saosećanja s Putinom, nego da bi se patnje u Ukrajini što prije okončale. Most ne bi zamijenio sankcije, već im bio pridodat – piše list.

To bi moglo ovako izgledati: “Zatežemo uzde jače, ali ih popuštamo ako Putin dođe za pregovarački stol. Zapad mora da djelovati, a ne samo reagirati na Putina”, prenosi Deutsche Welle.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top