BiH

Zašto MUP RS-a prikuplja podatke o pripadnicima OS BiH i policijskih agencija u tom entitetu

Dragan Lukač (MUP RS) i Sifet Podžić (OS BiH) (Foto: Klix.ba)

Ministarstvo odbrane BiH raspolaže podacima da je MUP RS-a proteklog vikenda vršio prikupljanje podataka o pripadnicima Oružanih snaga BiH zbog čega je zatražena reakcija državnih agencija. Iz entitetskog MUP-a kažu da se radi o “klasičnom policijskom poslu”.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić rekao je za Klix.ba da Ministarstvo raspolaže podacima da su pripadnici MUP-a RS-a u proteklom periodu telefonski tretirali pripadnike Oružanih snaga BiH koji žive u entitetu Republika Srpska.

“Tražili su od njih određene podatke uz obrazloženje da su u postupku izrade nekih službenih evidencija. Obzirom da je dosadašnja praksa bila da se ove i slične aktivnosti entitetskih MUP-ova i drugih agencija provode uglavnom slanjem zahtjeva prema Ministarstvu odbrane BiH koje te podatke i ustupalo, nejasno je zbog čega se pristupilo traženju podataka na ovaj način”, kazao je Podžić.

Ističe kako je posebno simptomatično da je ova aktivnost počela u jednoj općini u Podrinju tokom vikenda i da su tada kontkatirani pripadnici OS BiH samo iz reda Bošnjaka.

“Nakon naše reakcije, vidim da je to prošireno i na ostale pripadnike i na ostale općine i na pripadnike ostalih državnih institucija. Ministarstvo odbrane BiH je saznanja uputilo državnim organima i koliko znam oni dalje rade na tome”, izjavio je ministar odbrane BiH.

S druge strane iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a kažu da se radi o klasičnom policijskom poslu koji se obavljao i proteklih godina, ali je sada ažurirano uputstvo.

“Uputstvom MUP-a Republike Srpske iz 1994. godine, koje je ažurirano prošle godine, definisano je prikupljanje niza drugih relevantnih informacija s ciljem vladanja bezbjednosnom situacijom”, izjavio je ministar Dragan Lukač.

Kako bi se na određenom mikro prostoru vladalo sigurnosnom situacijom, te u kontinuitetu prikupljala obavještenja koja mogu pružiti pomoć u rasvjetljavanju ili razrješenju određene sigurnosne situacije, neophodno je imati i informacije o osobama koja bi eventualno mogla po prirodi svog posla pružiti kakvu stručnu pomoć, pojasnio je Lukač.

“U MUP-u RS-a od njegovog nastanka do danas osnovni metod obavljanja policijskih poslova na području policijskih stanica jeste rad policije na bezbjednosnom sektoru. Podjela područja na bezbjednosne sektore proizilazi iz potreba za što cjelovitijim poznavanjem određenog područja na čemu se i bazira uspješan rad policije”, rekao je Lukač.

U vezi s najnovijim ažuriranjem navedenog uputstva (iz 1994. godine), Lukač kaže da je pored podataka iz obrasca D-19, definisano i prikupljanje niza drugih relevantnih informacija s ciljem ukupnog valadanja sigurnosnom situacija na području sigurnosnog sektora uz napomenu da pristup ovim podacima imaju samo ovlaštene osobe MUP-a.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top