ISTAKNUTE VIJESTI

Dom naroda Parlamenta BiH nije razmatrao ukidanje akciza na gorivo 

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio da na današnjoj sjednici po hitnom postupku razmatra prijedlog o ukidanju akciza na gorivo.

Postojala je opća, ali ne i entitetska većina da se ovaj prijedlog razmatra po hitnom postupku.

Od 14 prisutnih delegata, njih 10 je podržalo da se razmatra po navedenom postupku, dok su četiri delegata bili protiv.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZ) je izjavio da će se Kolegij ovog doma konsultovati po ovom prijedlogu. Sjednici nije prisustvovao jedan od zamjenika predsjedavajućeg Bakir Izetbegović (SDA).

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je prošle sedmice prihvatio ukidanje akciza na gorivo. Riječ je o prijedlogu SDP-a koje podrazumijevaju da stopa akciza iznosi 0 posto.

Ukidanje akciza je predloženo zbog intenzivnog poskupljenja nafte na domaćem tržištu, a što je za posljedicu imalo poskupljenje svih potrepština.

Održavanje hitne sjednice Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine je inicirao delegat SDP-a Denis Bećirović. Na današnjoj sjednici nije razmatrano sniženje stope PDV-a za životne potrepštine na pet posto te rast stope PDV-a za luksuz na 22 posto. Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je prošle sedmice prihvatio ove izmjene.

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine bi izmjene stope PDV-a trebao razmatrati 24. marta. Trenutno postoji jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top