Hrana i pice

Jedina hrana koja osigurava sve hranjive materije

Jedina hrana koja osigurava sve hranjive materije

Izbor da jedete samo jedno voće, povrće ili žitarice doveo bi do otkazivanja organa, dok bi konzumiranje samo mesa na kraju primoralo vaše tijelo da „žvaće“ sopstvene mišiće, upozoravaju stručnjaci, piše Nova.rs.

Nijedno povrće nema svih devet esencijalnih aminokiselina koje su ljudima potrebne za izgradnju proteina koji čine naše mišiće, objasnila je Džo En Hatner, konsultantkinja za ishranu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford i bivša portparolka Američkog udruženja dijetetičara.

Bez svih aminokiselina, vaša kosa počinje da svijetli, nokti postaju mekani, vaše mršavo tijelo pati, piše Live Science.

“To se ne odnosi samo na vaše mišiće, već i na vaše srce i druge organe”, a, na kraju, vaše srce se toliko stisne da umrete.

Jedenje samo jedne vrste ugljikohidrata – samo hljeba ili tjestenine, na primjer – također uzrokuje otkazivanje organa, zbog nedostatka aminokiselina. Osim toga, dobili biste skorbut, užasnu bolest izazvanu nedostatkom vitamina C, koja se javlja nakon jednog do osam mjeseci nedostatka ovog vitamina i kreće od letargije i kostobolje, a završava gnojnim ranama, žuticom, groznicom, gubitkom zuba i smrću.

Život samo na mesu također bi bio ćorsokak. Pored nedostatka vitamina C, većina mesa sadrži vrlo malo ugljikohidrata — lako dostupnih paketa energije koji su vašem tijelu stalno potrebni za obavljanje čak i najmanjih zadataka.

Ipak, kako piše “Nova.rs”, postoji jedna “namirnica” koja ima sve: ona koja održava bebe u životu.

“Jedina hrana koja osigurava sve hranjive materije koje su ljudima potrebne je ljudsko mlijeko”, rekla je Hatner. “Majčino mlijeko je potpuna hrana. Možemo dodati čvrstu hranu u ishranu odojčeta u prvoj godini života da bismo obezbijedili više gvožđa i drugih hranjivih materija, ali u ljudskom mlijeku ima svega po malo.”

Tehnički, i odrasli bi mogli da prežive na ljudskom mlijeku, kaže Hatner. U nedostatku te opcije, drugi najbolji izbor bi bilo mlijeko sisara, posebno ako je fermentisano. Naprimjer, „jogurt ima mnogo bakterija koje su dobre za probavni trakt“.

Ovi hipotetički scenariji nisu samo špekulacije. U mnogim dijelovima svijeta ljudi nemaju izbora osim da jedu jednu vrstu hrane, često rižu. Zato naučnici razvijaju genetski modifikovanu rižu koja sadrži više vitamina i hranjivih materija, posebno vitamina A, kako bi se borili protiv neuhranjenosti.

(Izvor: N1)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top