ISTAKNUTE VIJESTI

Potrošačka korpa u FBiH za februar iznosila 2.389 KM, a plata nedovoljna ni za pola potreba 

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,78 posto/Ilustracija: Shutterstock

Sindikalna potrošačka korpa za mjesec februar koštala je građane FBiH 2.389,12 KM, objavio je Savez samostalnih sindikata BiH.

Prema posljednjim informacijama Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata u FBiH za mjesec decembar 2021. godine bila je 1.046 KM što znači da je pokrivenost potrošačke korpe prosječnom platom 43,78 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u FFBiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

  • Prehrana – 44,52 posto
  • Stanovanje i komunalne usluge – 14,25 posto
  • Higijena i održavanje zdravlja – 8,04 posto
  • Obrazovanje i kultura – 8,37 posto
  • Odjeća i obuća – 13,40 posto
  • Prijevoz – 5,77 posto
  • Održavanje domaćinstva – 5,65 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za jedanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Iz SSS BiH napominju da u iznos potrošačke korpe za februar nisu ušle enormno visoke cijene koje bilježimo od početka mjeseca marta. Time će iznos potrošačke korpe za ovaj mjesec biti znantno viši.

Ovakav odnos potrošaćke korpe, odnosno potreba domaćinstva u jednom mjesecu i plate jasno govori da se građani moraju prilagoditi i da ne mogu zadovoljiti sve svoje potrebe, odnosno potrebe jednog domaćinstva na mjesečnom nivou.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top