ISTAKNUTE VIJESTI

VIDEO:Njemačka televizija objavila snimku kako ruski vojnici ubijaju civila koji se predao 

Foto:Screenshot ZDF

Njemački javni servis ZDF je u emisiji Frontal objavio snimku dronom koja prikazuje kako ruski vojnici u predgrađu Kijeva ubijaju ukrajinskog civila koji se pokušao predati. ZDF konstatira da je riječ o ratnom zločinu.

ZDF Frontal je dobio snimke dronom od anonimnog izvora u Ukrajini, navode.

“To su bila dva pojedinačna isječka, jedan traje 2 minute, drugi gotovo 4 minute. Ono što prikazuju je šokantno. Ukrajinski nadzorni dron snima brzu cestu E40 nekoliko kilometara zapadno od Kijeva”, javlja ZDF.

Snimka je nastala 7. ožujka nešto poslije 14 sati

Snimka prikazuje trenutak u rano poslijepodne 7. ožujka 2022. 

“Sjeverno od autoceste Rusi su preuzeli kontrolu nad nekim kijevskim predgrađima. Napredovali su prema cesti. Dron snima položaj ruskog tenka nekoliko metara od benzinske crpke, tenk ima jednu od tipičnih bijelih identifikacijskih oznaka ruskih snaga u Ukrajini. Ispred njega: plavi automobil, očito oštećen mecima. A u šumi pokraj tenka: malene, ali vidljive siluete naoružanih vojnika”, opisuje ZDF situaciju.

Prošlo je 16 minuta iza 14 sati kada je dron snimio nekoliko automobila. 

Ratni zločin?

“Nisu to vojni, već obični osobni automobili, koji idu prema centru Kijeva. Prvi vozači su možda primijetili ruske tenkove i okrenuli se, no srebrnosivi auto usporava i staje. Osoba napušta auto s podignutim rukama i odmah biva upucana, padajući iza auta. Čini se da su ruski vojnici odgovorni. Dolaze sa svojih položaja na mjesto zločina. Mogu se identificirati kao ruski vojnici po bijelim trakama”, ističe ZDF.

Njemačka televizija podsjeća da je prema međunarodnom kaznenom pravu zabranjeno pucati na civile, pogotovo na ljude koji su se očito predali. Drugim riječima, snimka nam pokazuje ratni zločin.

ZDF je dokazao autentičnost snimke

Stoga je ključno pitanje je li snimka originalna. 

“Uostalom, istina prva umire u ratu, a sve uključene strane koriste propagandu u svoje svrhe. Slike mogu biti oružje”, ističe ZDF.

Oni su uspjeli potvrditi autentičnost snimke drona. Došli su do čovjeka koji im je poslao snimku, on se trenutno skriva u podrumu u glavnom gradu Ukrajine.

Prije rata bavio se prodajom električne robe. ZDF zna njegovo pravo ime i godine, ali su odlučili da ih iz sigurnosnih razloga neće objaviti. 

Dron kojim je snimljen ovaj događaj je Mavic III, koji ima profesionalnu filmsku kameru, ali nije vojni uređaj. Snimke sadrže vremensku oznaku koja je autentična.

Što se dogodilo ženi i djetetu iz auta, nije poznato

“Mjesto zločina može se pronaći na Google Mapsu. Benzinska crpka, susjedna šuma, kuća uz cestu – sve odgovara. Nije tajna ni činjenica da su ruske snage u to vrijeme granatirale obližnje kijevsko predgrađe Irpin”, navodi ZDF.

Na slikama od 7. ožujka vidi se zatim kako ruski vojnici odvlače tijelo muškarca iz automobila u jarak. 

“S njim su putovali i žena i dijete. Kasnije ih vojnici vode u obližnju šumu. Što se s njima tada događa, snimke ne pokazuju”, napominje ZDF.

UPOZORAVAMO DA JE SNIMKA UZNEMIRUJUĆA

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top