BiH

Novalić najavio rast penzija: Redovno usklađivanje od 8,1 posto i vanredno od 3,1 

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić najavio je redovno i vanredno usklađivanje penzija. Porast penzija bi trebao da prati rast cijena hrane.

U Federaciji Bosne i Hercegovine uslijediti će dvostruko povećanje penzija prema riječima Novalića. Povećanje cijena po premijerovoj najavi bi trebalo pratiti povećanje cijena.

“Rast penzija se odnosi na član 79. zakona, u skladu sa rastom BDP i rastom cijena, rast penzija bi trebao biti oko 8,1% , ali 30. marta će biti poznati oficijalni podaci. Porast od 8,1% se odnosi na redovno usklađivanje. Parlamenti su također usvojili zakon o vanrednom usklađivanju, od 15,4%, biti će oko 3-3,5 posto, može se desiti da bude znatno više. Želimo pomjeriti porast penzije iznad rasta cijene hrane.”, izjavio je Novalić.

Što se tiče seta mjera za borbu sa rastom cijena koje su pogodile bh. građane. Novalić je izjavio kako robe ima i da količine nisu problem, problem je što se prave zalihe.

“Mi već imamo mjere koje su depresirale cijene u energetici i u prehrani”, odgovorio je Novalić na pitanje novinara. Ponovio je kako u FBiH već 12-13 mjeseci postoji regulisana marža od 8 posto za prehrambene proizvode (oko 500 proizvoda) i ograničenje marže na naftu u maloprodaji od 25 feninga.

Federalni premijer je izjavio i kako imamo najeftiniju struju u regiji, zatim kako zahvaljujući dugodišnjim ugovorima zajedno sa Mađarskom i Srbijom plaćamo plin po najpovoljnijim cijenama u Evropi. Što se tiče cijena nafte, na nju Federacija BiH ne može djelovati ali će u sklopu mjera poljoprivrednici dobiti 50 litara po hektaru zemlje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top