ISTAKNUTE VIJESTI

VIDEO:Elitna ukrajinska jedinica dronova uništava ruske tenkove, udar “dok spavaju”

Elitna ukrajinska jedinica dronova uništila je desetine “prioritetnih meta” napadajući ruske snage dok spavaju, piše The Times.

Aerorozvidka, specijalizirana postrojba za zračno izviđanje, od početka invazije uništava tenkove, zapovjedne kamione i vozila s elektronskom opremom.

“Napadamo noću, kada Rusi spavaju”, rekao je Jaroslav Hončar, zapovjednik jedinice Aerorozvidka. Objašnjava kako su ruske snage statične tokom noći te se skrivaju u tenkovima između kuća u selima, znajući da ih ukrajinsko konvencionalno topništvo tada neće gađati zbog mogućnosti da pogode civile.

“Noću je nemoguće vidjeti dronove. Možemo napadati čak i u selima, bez velike kolateralne štete”, kaže jedan od zapovjednika.

Aerorozvidka ima flotu robusnih dronova s osam rotora koji su naoružani protutenkovskim granatama i opremljeni termalnim kamerama. Jedan od dronova iz flote, R18, može preletjeti četiri kilometra, ukupno 40 minuta, i bacati bombe teške pet kilograma. U floti se nalazi i izviđački dron PD-1 koji može u zraku provesti po osam sati.

Pogledajte: VIDEO

(Izvor: N1)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top