ISTAKNUTE VIJESTI

Novčanu pomoć dobit će više od 200.000 nezaposlenih osoba u FBiH

Kako nam je pojašnjeno u Vladi FBiH, pomoć neće dobiti oni koji su već dobili jednokratnu finansijsku pomoć u iznosu od 100 KM, a to su korisnici prava iz boračko-invalidske zaštite i civilne žrtve rata.

Za sutra je planirana sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti izmjena Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena na način da se finansijski pomogne i nezaposlenim osobama.

Kako Oslobođenje saznaje, novčanu pomoć dobit će više od 200.000 nezaposlenih osoba u FBiH u iznosu od po 100 KM. Kako nam je pojašnjeno u Vladi FBiH, pomoć neće dobiti oni koji su već dobili jednokratnu finansijsku pomoć u iznosu od 100 KM, a to su korisnici prava iz boračko-invalidske zaštite i civilne žrtve rata.

– Federalno ministarstvo finansija treba da vidi kolika su u tom smislu raspoloživa sredstva, a procjenjuje se da bi ta pomoć bila u iznosu od 100 KM, rečeno nam je.

Podsjetimo, prošle sedmice je na prijedlog premijera i dopremijerke FBiH, Fadila Novalića i Jelke Milićević, Vlada FBiH izrazila opredjeljenje za uspostavom programa novčane pomoći nezaposlenim osobama u okviru Budžeta FBiH za 2022. godinu. To će biti izvršeno izmjenom odnosno dopunom spomenute Uredbe.

Vlada FBiH je zadužila Federalni zavod za zapošljavanje, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da pripreme listu nezaposlenih osoba sa evidencija službi za zapošljavanje na dan 31. august 2022., a iz koje će biti isključene osobe koje su pravo ostvarile po osnovu Poglavlja III i Poglavlja IV Uredbe.

Prvobitno je Uredbom Vlade FBiH za pomoć stanovništvu usljed inflacije isplaćeno po 100 KM za više od 300.000 penzionera, zatim po 100 KM korisnicima prava iz boračko-invalidske zaštite i civilnim žrtvama rata, a u toku je i podjela paketa pomoći sa osnovnim životnim namirnicama za oko 17.000 porodica, koje su u stanju socijalne potrebe.

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Najnovije vijesti

To Top