BiH

Cijene voća i povrća na pijacama u BiH nisu iste: Školjka jaja u Mostaru 7, u Sarajevu i do 11 KM

Kupovna moć građana ravna nuli, kazala je prodavačica Bošnjak

Cijene hrane u trgovinama odavno su „probile plafon“ te su uveliko premašile one u Njemačkoj.

Reducirali meni

Poređenjem cijena voća i povrća na pijacama u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini i Čapljini, uočili smo velike razlike, dok su one u entitetu RS znatno niže.

Tako je za školjku jaja u Mostaru potrebno izdvojiti 7 KM, dok u sarajevskim tržnicama najjeftinija školjka jaja košta 11 KM. Osim toga, krompir i jabuke su u Čapljini i Bijeljini jeftiniji nego u Sarajevu i Mostaru.

Zbog skupoće brojni građani reducirali su porodični meni i odriču se svojih omiljenih jela. Sve je više onih kojima su meso, riba, slatkiši i slično luksuz, a povrće i voće se već duži period, umjesto na kilogram, kupuju na komad.

Mizerne penzije

To stalno potvrđuju prodavači na pijacama širom BiH, poput Nade Bošnjak, koja godinama ima štand na poznatoj mostarskoj Tržnici.

– Kupovna moć građana je teška nula. Ovdje se itekako osjete udar inflacije, siromaštvo i činjenica da ljudi imaju sve manje novca. Ukratko, narod gladuje. Nažalost, sve je više onih, posebno starijih, koji kupuju po dva krompira ili dva komada luka. I najtužnije mi je vidjeti starije ljude koji traže komad-dva bilo čega do penzije. Strašno je susresti se s tim činjenicama, a znate da od svojih mizernih penzija to sebi ne mogu priuštiti – ispričala nam je Bošnjak.

Građani najviše, ispričali su nam prodavači, kupuju vikendom, dok je prodaja radnim danima vrlo loša.

(Izvor: Avaz.ba)

Najnovije vijesti

To Top