Lifestyle

DRAMATIČNO UPOZORENJE: Roditelji djeci gaće ne mijenjaju danima!!

Foto: Pixabay

Pedijatri i vaspitači u vrtićima tvrde da im roditelji sve češće dovode djecu koja nisu oprana i presvučena danima, sa naslagama prljavštine ispod noktiju, neuredne i zapuštene kose.

Oni navode i da nije riječ o djeci siromašnih roditelja, već često o mališanima čije mame i tate dobro materijalno stoje!

Zaposleni u predškolskim ustanovama, kažu naši sagovornici, dovijaju se na razne načine kako bi roditelje natjerali da povedu računa o higijeni svojih mališana. Koriste tempere, čokolade i hranu da namjerno uprljaju djecu kako bi roditeljima skrenuli pažnju da je vreme da dijete presvuku i operu, ali ni to često ne urodi plodom.

Na ovo stravično zanemarivanje mališana prva je pijre nekoliko mjeseci upozorila vaspitačica Ana Sarić. Podržali su je na društvenim mrežama mnogi vaspitači i vaspitačice iz vrtića širom zemlje, ali i pedijatri poput Saše Milićevića.

On upozorava da bi zbog loše higijene djeca mogla da dobiju gliste, razne bakterije, kandidu, gljivice, ali i brojna opasna virusna oboljenja.

“Pojedini roditelji čak i kod liekara dovode diecu koja nisu oprana i presvučena i po nekoliko dana. Vierujem da je slika u vrtićima još gora, jer se vaspitačice sa takvim slučajevima sreću svaki dan. Roditelji bi trebalo da znaju da se dieca moraju presvlačiti svaki dan, i da im se svakodnevno mora mijenjati garderoba. Prljavština može izazvati brojne zdravstvene probleme”, upozorava Milićević i dodaje da su stomatolozi uočili da djeca danima ne peru zube, pa je pojava karijesa u najmlađim godinama uobičajena pojava.

“Djeca nose prljav veš, uši i noge im danima nisu oprani, a ispod noktiju je mnogo prljavštine. Jednom dječaku stalno smrde noge, a hulahopkice nosi i po nekoliko dana. Kada primetim da dijete nije presvučeno danima, namjerno ga uprljam temperom kako bih dala znak roditeljima da je krajnje vrijeme da ga operu i presvuku”, kaže jedna vaspitačica.

Batut: Gotovo polovina djece se ne kupa i ne pere zube

Posljednje istraživanje o higijeni djece koje je uradio institut za javno zdravlje “Batut” pokazuje da se samo polovina djece se tušira redovno, a da 40 odsto mališana ne opere zubebar jednom dnevno, što ugrožava njihovo zdravlje. Ljekari tvrde da su za to najodgovorniji roditelji.

Izvor: Alo.rs)

Najnovije vijesti

To Top