Plus

Otac AI revolucije je otišao glasno. Ovo bi moglo sve promijeniti

Foto: Profimedia

SAM ALTMAN uvijek je inzistirao na tome da on nije najvažnija osoba u OpenAI-ju unatoč tome što je direktor. Dok je ove godine putovao svijetom i sastajao se sa svjetskim vođama, neslužbeni globalni ambasador umjetne inteligencije Altman ublažavao je svoju ulogu, čak i kad bi kradomice pogledavao mobitel kako bi pratio što se događa u OpenAI-jevim luksuznim uredima u San Franciscu.

“Ovdje imamo nevjerojatno sjajan tim koji može učiniti puno stvari, pa se uglavnom pokoravam njima”, rekao je u svibnju na pitanje kako kompanije funkcionira u njegovoj odsutnosti: “Ali neke stvari samo izvršni direktor može učiniti – neke trenutne stvari vezane uz ljudske resurse ili zaustavljanje nekog projekta ili nešto u vezi s velikim partnerom”. Te bi se stavke nakupljale na njegovom mobitelu i na kraju dana on bi slao odgovore. Zatim bi se vratio svom govoru, sastajao se s programerima i pio čaj s premijerima, piše Wired.

U petak je Sam Altman primio udarac poput Cybertrucka. Oko podneva, prema riječima suosnivača OpenAI-ja i Altmanova saveznika Grega Brockmana, upravni odbor neprofitne organizacije koja upravlja kompanijom umjetne inteligencije iznenada je smijenio izvršnog direktora. U ponedjeljak je otkriveno da ide u Microsoft. “Misija se nastavlja”, reagirao je Sam Altman (38), na društvenoj mreži X.

Snažan udarac

No, kako je to sve izgledalo za vikend, nakon vijesti da Altman naprasno odlazi. Izjava bez detalja koja je više dostojna tvrtke pod nazivom ClosedAI kaže da su direktori “zaključili da on nije bio dosljedno iskren u svojoj komunikaciji s upravom, ometajući njenu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti”. Interni dopis osoblju OpenAI-ja, o kojem je prvo izvijestio Axios, kasnije je ukazao da ovaj potez nije bio “odgovor na neki prekršaj”, ali je ponudio malo dodatnih objašnjenja.

Postupno je procurilo da su Altmanov odlazak podržali glavni znanstvenik Ilya Sutskever i tehnička direktorica Mira Murati, koja je postala privremena izvršna direktorica. U petak navečer predsjednik OpenAI-ja Brockman dao je otkaz, a pojavili su se izvještaji da odlazi i nekoliko drugih ključnih zaposlenika.

S više cipela nego u Nikeovoj rasprodaji, prerano je znati što točno slijedi za OpenAI. Ali već očiti državni udar može se usporediti s Appleovim otpuštanjem Stevea Jobsa 1985. kao najšokantnijim pogubljenjem u povijesti Silicijske doline. Pomno proučavajući OpenAI ove godine za Wiredovu priču u listopadu, autor ovog teksta smatra da može reći neke stvari o posljedicama Altmanova odlaska.

Prvo, važno je zapamtiti da su OpenAI osnovali Altman i Elon Musk kako bi ispunili određenu misiju. “Organizacija pokušava razviti umjetnu inteligenciju pozitivnu po ljude. A budući da je neprofitna organizacija, bit će u vlasništvu svijeta”, rekao je Altman u prosincu 2015., neposredno prije nego što je projekt globalno predstavljen.

Iako se činilo jasnim da je Altman glavni pokretač, on ipak nije bio vođa OpenAI-ja. Ali kompanija je bila potpuno pod njegovom okriljem: OpenAI je trebao biti dio istraživačkog krila startup inkubatora Y Combinator, gdje je Altman bio direktor.

Najcjenjeniji vođa u Silicijskoj dolini

Altman je pokrenuo odjel kako bi ostvario san o korištenju tehnologije za rješavanje najzamršenijih svjetskih problema kada je postao glavni izvršni direktor YC-ja. Izvorni plan za OpenAI bio je okupiti relativno mali broj najboljih svjetskih AI znanstvenika i otkriti ključeve opće umjetne inteligencije koja može nadmašiti ljude u svakoj dimenziji, unutar strukture koja je vlasništvo nad ovom nezamislivo moćnom tehnologijom dala ljudima, a ne divovskim korporacijama.

OpenAI je posrtao u svojim ranim godinama, mučeći se da osmisli shemu koja će činiti skokove, a ne male korake prema svom cilju. Početkom 2018. Altman je odbio Muskovu ponudu da preuzme tvrtku i stavio se u vruću stolicu izvršnog direktora, povukavši se iz Y Combinatora kako bi potraga za umjetnom inteligencijom bila u središtu njegove energije.

Kako je kasnije rekao, shvatio je da čovječanstvo ima priliku stvoriti AGI samo jednom, a on je želio biti dijelom toga. Pod njegovim vodstvom, tvrtka se transformirala iz malog istraživačkog laboratorija u globalnog lidera u najmoćnijoj tehnologiji stoljeća. Nakon debija ChatGPT-a, Altman je bio zaštitno lice ne samo OpenAI-ja, već i utjelovljenje obećanja i potencijalno opasne moći umjetne inteligencije. U Silicijskoj dolini bio je vjerojatno najcjenjeniji vođa tehnološke industrije.

Može li OpenAI održati svoj ritam napretka bez njega? Altman nije znanstvenik, stoga ne iznenađuje da nije izravno koautor nijednog značajnog tehničkog postignuća kompanije. Ali njegova predanost potrazi za AGI-jem učinila ga je vjernim slugom i navijačem OpenAI-jevih stručnjaka za strojno učenje.

Kada je riječ o algoritmima, srce tvrtke je Sutskever, pionir umjetne inteligencije čija je strast za stvaranjem AGI-ja jednako jaka kao i Altmanova. Ova dinamika bila je vidljiva kada je OpenAI omogućio uvid kako njegov generator teksta GPT-3 može napisati računalni kod.

Altman je prvo opisao značaj proizvoda, naglasivši njegovo mjesto na velikom putu prema općoj inteligenciji, a zatim se sklonio dok su Sutskever i njegov tehnički tim prolazili kroz demonstraciju i objasnili čaroliju iza njega.

Suradnja s Microsoftom

Altman je bio izravnije uključen u rješavanje egzistencijalnog izazova za OpenAI kada je postalo jasno da bi sustavi poput GPT-3 mogli otvoriti revolucionarnu novu eru u umjetnoj inteligenciji koju sada poistovjećujemo s ChatGPT-om.

Osposobljavanje tako velikih jezičnih modela zahtijevalo bi milijarde dolara i ogromnu računalnu infrastrukturu. Altman je izvršio zaokret u neobičnu korporativnu strukturu u kojoj je profitna korporacija koju je kontrolirao izvorni upravni odbor neprofitne organizacije preuzela misiju izgradnje AGI-ja. Također je sklopio transformacijsko partnerstvo s Microsoftom vrijedno 13 milijardi dolara koje je OpenAI-ju dalo financiranje i pristup njegovim poslužiteljima i čipovima.

Ovi su potezi postavili OpenAI na put koji ga je učinio fenomenom kakav je postao u prošloj godini – ali koji je nekima iznutra izgledao kao da se pretvara u vrstu korporativnog diva kojem je OpenAI trebao biti protuteža.

Altmanov ovotjedni odlazak potencijalno ugrožava odnos s Microsoftom, čiji je izvršni direktor Satya Nadella javno iskazivao simpatije prema Altmanu čak i na OpenAI-jevoj konferenciji za programere prošlog tjedna. Iako je Microsoft u petak objavio Nadellinu izjavu u kojoj je ponovno potvrdio svoju podršku OpenAI-ju, on mora biti nezadovoljan kad vidi projekt u koji je uložio milijarde i budućnost vlastite kompanije u takvim previranjima.

Još jedno Altmanovo postignuće bilo je udvaranje političarima i svjetskim vođama na način na koji tehnološki lideri nisu uspjeli dok je moć ove industrije rasla. Američki senator Richard Blumenthal bio je oduševljen kad mu je Altman pokazao ranu verziju ChatGPT-ja i ponudio suradnju sa Senatom na pomoći u reguliranju umjetne inteligencije.

Altman, veleposlanik umjetne inteligencije, na sličan je način očarao vođe diljem svijeta. Francuski ministar digitalnih znanosti napisao je na X-u da je nezaposleni Altman dobrodošao da svoju potragu za korisnom umjetnom inteligencijom donese u Francusku. OpenAI će u međuvremenu morati obnoviti odnose koje je Altman uspostavio s vladinim dužnosnicima, kao i partnerima i programerima.

Težak posao za Murati
Murati je vješta komunikatorica i mogla bi dobro obaviti posao održavajući partnerstva s OpenAI-jem i predstavljajući kompaniju dok nacije diljem svijeta pokreću regulatorne aparate kako bi ograničile umjetnu inteligenciju. No, veliki dio njezina novog posla bit će objašnjavanje zašto OpenAI zaslužuje povjerenje nakon uznemirujuće neprozirne promjene vodstva koja je stvorila veliku javnu zbrku. Objava na X-u znanstvenika za umjetnu inteligenciju Pedra Domingosa otvoreno postavlja pitanje: “Ove šeprtlje žele biti zaduženi za sigurnost čovječanstva?”.

Altmanovo svrgavanje pokazuje da organizacija koja je trebala uskladiti superinteligentnu umjetnu inteligenciju s čovječanstvom ne uspijeva uskladiti vrijednosti čak ni svojih članova upravnog odbora i vodstva. Dodavanje komponente usmjerene na profit neprofitnom projektu pretvorilo ga je u moćan tržišni stroj umjetne inteligencije.

Lansiranje proizvoda trebalo je osigurati ne samo profit nego i prilike za učenje kako bolje kontrolirati i razvijati korisnu umjetnu inteligenciju. Nije jasno misli li sadašnje vodstvo da se to može učiniti bez kršenja izvornog obećanja projekta da će stvoriti siguran AGI.

Murati se suočava s izazovom uvjeravanja osoblja i podupiratelja OpenAI-ja da još uvijek ima izvedivu filozofiju za razvoj umjetne inteligencije. Ona također mora zadovoljiti glad tvrtke za novcem kako bi upravljala ekspanzivnom infrastrukturom iza projekata poput ChatGPT-a. U vrijeme kada je bio na poziciji, Altman je navodno tražio milijarde novih ulaganja, u krugu financiranja koji će voditi Thrive Capital. Kompanija je nedvojbeno manje privlačna za financijere nego što je bila prije samo 24 sata.

Osim toga, svatko čija pločica s imenom izvršnog direktora uključuje oznaku “privremeno” suočit će se s dodatnim preprekama u bilo čemu što radi. Što prije OpenAI imenuje dugoročnog lidera, to bolje.

Tko god se ispostavi kao novi vođa OpenAI-ja, čini se da će naslijediti tim podijeljen po tome hoće li stajati uz trenutne lidere, Sutskevera i Murati ili odlazeće šefove Altmana i Brockmana. Jedan od trojice istraživača za koje se smatra da su dali ostavku zbog puča bio je direktor istraživanja Jakub Pachocki, izumitelj GPT-4. Bio bi to ključni gubitak i možemo očekivati da će ih uslijediti još.

Teški dani za OpenAI

OpenAI bi sada mogao biti u ozbiljno nepovoljnom položaju u žestokoj utrci za talente umjetne inteligencije. Vrhunski istraživači dovedeni su multimilijunskim financijskim paketima, ali za one najstrastvenije novac je sekundarna stvar u odnosu na pitanje koliko moćnije umjetne inteligencije treba razviti i implementirati.

Ako se na OpenAI gleda kao na mjesto prepuno intriga u palači koje odvlače pažnju od odlučivanja o tome kako najbolje stvoriti i širiti najdosljedniji ljudski izum, vrhunski talenti neće se rado posvetiti tom projektu. Elitni istraživači bi se umjesto toga mogli osvrnuti na Anthropic, razvojnu tvrtku za umjetnu inteligenciju koju su 2021. pokrenuli bivši zaposlenici OpenAI-ja – ili možda bilo koji novi projekt koji Altman i Brockman započnu.

Altmanova putanja do sada je bila klasično herojsko putovanje u smislu Josepha Campbella. Od 2007. godine, kada je bio izvršni direktor startupa pod nazivom Loopt, odisao je gorućom strašću za ispunjavanjem najvećih tehnoloških izazova i također upečatljivom osobnom poniznošću.

Tijekom njegove vrtložne turneje za promicanje “ljudski pozitivne” umjetne inteligencije u Londonu ove godine – za koju je ipak preporučio da se regulira kako bi se spriječila katastrofa – obraćao se okupljenima, pozirao za selfije i čak saslušao nekoliko kritičara kako bi shvatio njihovu zabrinutost. Ali također se moglo osjetiti da je zadatak bio stresan, da je vjerojatno pokrenuo jednu od njegovih periodičnih migrenskih glavobolja, poput one s kojom se borio dok je svjedočio pred Senatom.

Činilo se da je prošlog tjedna Altman svladao nevjerojatne izazove koji su došli s njegovom novom moći i ugledom. Na OpenAI-jevom danu za razvojne programere 6. studenoga, bio je samouvjeren i pomno pripremljen dok je predstavljao niz novih proizvoda, nametnuvši se kao ultimativni paun tehnosfere: showman koji otkriva nevjerojatna dostignuća u stilu Stevea Jobsa.

Izgledalo je da se Altman konačno osjećao kao kod kuće pod svjetlima reflektora. Ali onda su se svjetla ugasila. Sam Altman morat će stvoriti AGI negdje drugdje. OpenAI je možda još uvijek u potrazi – ali tek nakon što pokupi razbacane dijelove.

Index.hr

Najnovije vijesti

To Top