Lifestyle

(VIDEO) Efendija iz BiH učio ezan u glavnoj švedskoj crkvi: “Većina prisutnih prvi put u svom životu su čuli ezan”

Foto: Crnahronika.info

Imam, hatib i muallim džemata Halmstad Švedska Ajdin-ef. Terzić koji trenutno radi i živi u ovoj državi pripala je velika čast da prisustvuje svjetski poznatom koncertu “The Armed Man”.

Njegov zadatak bio je u glavnoj švedskoj crkvi regije Hallahnd prouči ezan. Ovam nekadašnjem imam džemata Dolac na Lašvi. pripala je čast koju je rado istoristio.

Koncert je koncipiran kao propagiranje mira u svijetu, a tokom istog prisutnima se predstave i glavne svjetske religije. Također, obratila se i jedna izbjeglica iz Ukrajine koja je izbjegla u Švedsku, a inicijator koncerta je popularni kompozitor Karl Jenkins. Cilj koncerta koji je prvobitno izveden u Londonu je propagiranje zaustavljanja rata, a prvi put održan je za žrtve Kosovske krize.

“Cijenim da je korisno za nas Bošnjake u dijaspori da učestvujemo u jednoj ovakvoj manifestaciji. Većina prisutnih prvi put u svom životu su čuli ezan, koji je izazvao pozitivne reakcije kod prisutnih. Poruke mira i medjureligijske saradnje su uvijek i na svakom mjestu dobro došle, pa tako i ovdje u Švedskoj… Bila mi je čast biti dijelom ovog projekta, i približiti islam drugima…” – izjavio je efendija Ajdin Terzić za portal CrnaHronika

(Izvor: Crnahronika.info)

Najnovije vijesti

To Top