ISTAKNUTE VIJESTI

Prošla je godina od smrti Balaševića, porodica poštujući njegovu riječ u sukobu s fanovima

Godinu je prošlo od smrti legendarnog kantautora Đorđa Balaševića, ali uspomena na posljednjeg Panonskog mornara ne blijedi.

Danas će se Novi Sad i obožavatelji širom svijeta još jednom prisjetiti nekih od brojnih hitova.

Balašević je otišao 19. februara 2021. godine, a njegova smrti potresla je poštovaoce njegovog lika i djela širom regije. Kantautor je preminuo usljed komplikacija nakon zaraze koronavirusom.

Kada odlaze najveći ostaju praznine koje je veoma teško popuniti, a takav je bio i odlazak Đoleta. Februara 2021. godine kada je otišao velikan, sjećat ćemo se po oproštajima porodice, prijatelja i fanova. Njegovi stihovi su 40 godina spajali ljude, pa je i njegov odlazak ujedinio region.

Međutim, iako su svi bili potreseni iznenadnom smrću Balaša, u godini nakon njegove smrti porodica Balašević se našla na udaru kritika javnosti. Razlozi kritika su bili brojni, između ostalog, Đoletovi fanovi njegovoj porodici su zamjerali brisanje YouTubea snimaka koje su napravili. Riječ je o kreativnim videozapisima koje su uglavnom složili njegovi fanovi.

Naime, šuškalo se da su na njihovom uklanjanju insistirali nasljednici autorskih prava, odnosno porodica. Budući da su negodovanja postajala sve glasnija na društvenim mrežama vrlo često se oglašavala i njegova porodica.

U godini bez Đoleta njegova porodica je otkrila i da postoji pismo, odnosno mail koji je mjeseci prije smrti poslao kao oproštajnu poruku. Iako porodica nije željela govoriti o detaljima, doznali smo da ih je Đorđe pokušao pripremiti na vrijeme bez njega.

Mail je govorio o tome šta njegova porodica treba činiti kada njega više ne bude. Njegova kćerka Beba tada je kazala da neće biti objavljena niti jedna rečenica koju im je napisao, jer je to nešto između njega i njih, ali da će poštovati njegovu riječ i da bi svi trebali znati, kako sve što rade, je u skladu sa Đoletovim željama.

Iako nas je napustio njegov lik i djelo, nastavio je živjeti, prvenstveno kroz pjesme koje, osim što su se nastavile izvoditi, uvrštene i u srbijanske udžbenike. U udžbeniku za osmi razred našla se “Drvena pjesma”, dok će učenici nižih razreda osnovne škole učiti “D-mol” i “Djevojku sa čardaš nogama”.

Sjećanje na Balaša čuvat će i muzej u njegovom rodnom gradu. Muzej će nositi naziv Atelje snova, a bit će sagrađen u Univerzitetskom parku. Neće to biti klasičan muzej, stalno će se mijenjati i radit će 24 sata.

Porodica Balašević zamolila je sve njegove obožavatelje da ne obilježavaju godišnjicu smrti legendarnog Đoleta.

“Obilježavati dan kad je neko tvoj otišao s ovog svijeta nije nešto što se ikad praktikovalo u našoj kući. Ne zbog nedostatka poštovanja, nego upravo suprotno. Tog nekog sjećaš se svaki dan, srećeš ga u bezbroj malih dnevnih događaja, od ulice kojom ste prolazili, pjesama koje ste komentarisali, sportskom događaju, susretu sa zajedničkim likovima…”, napisala je njegova kćerka Beba.

Dodala je da ako želimo da pokažemo svoje poštovanje, zahvalnost, ljubav i sreću što smo voljeli nekog, logičnije je da to bude dan kad je on stigao na ovaj svijet… A ne otišao sa njega…

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top