ISTAKNUTE VIJESTI

Bil Gejts: Rizik od koronavirusa drastično je smanjen

Foto: Agencije

Pronađite rješenja za prvo, uključujući poboljšanu proizvodnju vakcine i terapije, kao i njihovu distribuciju, i buduća pandemija postaje lakša za rukovanje, poručio je

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts je, u okviru Minhenske bezbjednosne konferencije, rekao kako je drastično smanjen rizik od koronavirusa, ali da dolazi nova pandemija, piše Telegraf.rs.

Za zdravstvene lidere širom svijeta, postizanje cilja Svetske zdravstvene organizacije o vakcinisanju 70 posto populacije planete do sredine 2022. je ključno za sprečavanje budućih naleta kovida-19.

Za Gejtsa, cilj predstavlja kontroliran, usmjeren pristup u ​​borbi protiv korone, koji “zanemaruje realnost na terenu” – način razmišljanja za koji kaže da se mora promjeniti prije sljedeće pandemije.

Ogroman uticaj

– Nikada nećemo doći do 70 posto. Ko se koga zeza? Živimo u svijetu gdje imate zemlje koje troše 12.000 dolara po osobi godišnje na lijekove i zemlje koje troše 200 dolara po osobi – rekao je Gejts, čija fondacija Bill & Melinda Gates Foundation godinama sprovodi uspješne kampanje vakcinacije protiv dječje paralize.

On je u intervjuu za Politico, u Minhenu, rekao da, ako igrate igru od 200 dolara po osobi, onda možete da radite samo stvari koje imaju ogroman uticaj. Milijarder je govorio, ne samo o pronalaženju efikasnijih načina za borbu protiv kovida, već i o tome kako se bolje pripremiti i odgovoriti na sledeću krizu javnog zdravlja.

– To dvoje su međusobno povezani. Pronađite rješenja za prvo, uključujući poboljšanu proizvodnju vakcine i terapije, kao i njihovu distribuciju, i buduća pandemija postaje lakša za rukovanje – kaže Gejts koji se i ovoga puta vraća na pitanja ekonomije.

Naime, dio te “slagalice spremnosti” uključuje optimizaciju distribucije vakcine. COVAX, svjetska fabrika vakcina, konačno ima dovoljno doza za raspodjelu i distribuciju zemljama. Međutim, i dalje se bori da brzo dostavi hitne doze, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima i sa slabijim zdravstvenim sistemima.

Jačanje zdravstvenih sistema

Gejts je rekao da bi proces trebalo da se zasniva na preferencijama svake zemlje. 

– Moguće je da nacije, uključujući njih 30 koje još uvijek bilježe stopu imunizacije od 10 posto, žele da ciljaju samo ranjivu populaciju – rekao je i dodao da je to pitanje “na samim zemljama”.

Ističe da je jačanje zdravstvenih sistema u siromašnijim zemljama ključno za poboljšanje distribucije u slJedećoj pandemiji. 

– Dobro strukturirani zdravstveni sistemi imaju više obučenih radnika i više resursa za ciljanje neodlučnosti u vezi sa vakcinom – poručio je. 

Ta neodlučnost se, zapravo, definira kao oklijevanje u vezi sa vakcinacijom, odnosno kašnjenje u prihvatanju vakcina, uprkos dostupnosti usluga vakcinacije.

Budući odgovor

Inače, u maju treba da izađe Gejstova knjiga o tome kako se spremiti za pandemiju.

Tokom protekle dvije godine, globalna zdravstvena zajednica se borila da održi korak sa virusom. Ali sada kada slučajevi omikrona opadaju u desetinama zemalja, a stotine miliona doza vakcine dolaze onlajn svakog mjeseca, svijet bi mogao da razmišlja šire o spremnosti i budućem odgovoru, piše Politico.

– Godine 2015. mnogo ljudi je pričalo o tome šta je potrebno da se zaustavi pandemija. Formula se nije promijenila. Moramo finansirati globalni nadzor da bismo rano uočili sljedeći patogen. Moramo da finansiramo istraživanje i razvoj za bolju dijagnostiku i terapiju. S obzirom na smrt, ekonomsku štetu i razne druge negativne stvari koje su proizašle iz ove pandemije, trošak za finansiranje novih alata je skoro ništa – kaže Amerikanac.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top